Vrijheid is…

Onze Franse buurman, die archeoloog is en in het kader van zijn projecten alle uithoeken van deze planeet doorkruiste, is een echte vrije vogel – hij leest geen krant, kijkt geen televisie, luistert geen radio en is alleen geïnteresseerd in Internet als ie wat wil opzoeken.
Kijk, dat geeft wel een hoop vrijheid, denk ik dan bij mezelf.

Het is zo’n man die – onder meer vanwege zijn wetenschappelijke achtergrond – alles begrijpt, maar – de keerzijde van zijn medialoze bestaan – niets weet.
Hij heeft weleens van Ronaldo gehoord bijvoorbeeld, maar als je hem vraagt ‘Zag je de focus in zijn ogen, de concentratie, de bezetenheid bijna, bij het nemen van die vrije trap?’, dan kijkt hij je met grote onschuldige kijkers aan en vraagt: ‘Wat is een vrije trap?’

Hij heeft een mobieltje, dat dan weer wel, maar het is geen smartphone – het is zo’n fartphone, net zo een als ik heb. Hij gebruikt het ding voor zijn sociale contacten, maar wil beslist geen abonnement: ‘Ik top het ding wel up met een paar euro als ik bellen wil!’

Ik heb zijn vrouw, die een aantal jaren terug aan kanker overleed, nooit gekend, maar ik stel me voor dat zij ook zo in elkaar stak.

Het mijmeren over ‘s buurmans bijna anachronistische levenswandel bracht me bij de vraag wat vrijheid eigenlijk is…
Een dooddoener is volgens mij dat vrijheid voor iedereen wat anders is of dat iedereen zijn eigen invulling eraan geeft. Ja hoor, dan kan men evengoed stellen dat iedereen zijn eigen gevangenis creëert, door bijvoorbeeld kinderen te nemen of een smartphone – ik noem maar wat.

Volgens mij is vrijheid het recht tot het maken van eigen keuzes, ook al betekenen die je ondergang of ongeluk.
Ongeluk is naar mijn bescheiden mening pas echt ongeluk als ‘t het resultaat zou zijn van andermans keuzes. Evenzeer is de vraag volgens mij gewettigd of geluk wel het ware geluk is, als het niet het gevolg is van eigen vrije keuzes.

Dat gezegd hebbende zou het me niet verbazen dat een en ander de ware reden is waarom vandaag de dag zovelen, die weliswaar in vrijheid leven en opgroeiden, toch niet van harte gelukkig zijn, of zelfs bitter…
Wat zeg je?
Haha! Nee, hoor… ik heb geluk gehad… gelukkig.

Dit vind je misschien ook leuk...