Trojka hier, trojka daar

Zeven Palestijnse betogers gedood langs grens met Israël, lees ik vanmorgen bij de NOS nieuwsberichten. Volgens Israël was schieten noodzakelijk om te voorkomen dat het hek bij de grens zou worden doorbroken…

Zijn we, godverdomme, met z’n allen nou helemaal van de pot gepleurd?
Sinds wanneer rechtvaardigt het vermijden van schade aan een hek het doodschieten van zeven(!) mensen, waaronder twee jongetjes van 12 en 14 jaar. Wat wilden die mensen? Terug naar eigen huis en haard waaruit ze door het leger verdreven zijn – misdadig, hoor! Vanwege die blinde heimwee zijn er bij datzelfde hek sinds 30 maart al meer dan 180 mensen doodgeschoten.
Mijn verontwaardiging groeit nog als ik zie dat grote gevestigde nieuwszenders als BBC en CNN hoegenaamd geen aandacht besteden aan het incident – och, kniesoor die daar op let. Immers, Israël is ons vriendje. Bret of Brat is nu even belangrijker.

Nee, daarvoor zullen we toch echt moeten aankloppen bij nieuwszender Al Jazeera. Die besteedt tenminste ook aandacht aan de genocide die gaande is in Jemen. Doen de andere nieuwszenders ook niet. Want, boosdoener Saoedi-Arabië is ons vriendje. En Jemen is goeddeels sjiitisch, net als Iran – hè, getsie!

Die sympathie voor ons (invloed)rijke vriendje kwam kristalhelder aan het licht toen zeventien jaar geleden bleek dat soennitische Osama gesponsord werd vanuit het dito aardolierijk. Dus gingen de Amerikanen daar natuurlijk gelijk orde op zaken stellen. Toch?
– Gaan we niet doen, hè Bush! Waarom val je niet bij de buren binnen? Irak of zo!
– Dat slaat toch als kut op dirk?! Hoe verkoop ik dat?
– Och, verzin maar wat! Vraag maar aan pappie anders! Wij zorgen er wel voor dat Blair met je meedoet.

Meesterlijk trouwens, hoe Trump tegenwoordig de pers weet te bespelen. Als een roedel hongerige wolven stort het journaille zich op alles wat hij hen toewerpt. Hij doet me denken aan wijlen Drs P. Was het niet het lied Trojka hier, trojka daar waarin hij bezong hoe hij de aandacht van de hongerige wolven van zichzelf afleidde door beurtelings zijn kinderen en tenslotte zijn vrouw (of andersom) uit de voortjakkerende trojka slee te mieteren?
Dat doet Trump ook. Als hij de aandacht van zichzelf wil afleiden gooit hij iemand anders voor de wolven. En als hij de aandacht van wat anders wil afleiden laat hij een scheet in de microfoon.
Gefundenes Fressen, zo’n scheet, voor het snakkende journaille – fart news.

D-notice heet zoiets in Engeland – uit te spreken met een stiff upperlip – de afspraak dat de gevestigde media niet berichten over iets wat Her Majesty’s government niet welgevallig is.
Dat viel me laatst weer op toen in de Nederlandse pers herhaaldelijk(!) melding gemaakt werd van massale(!) demonstraties tegen Brexit. Duizenden mensen op de been in de straten van London, maar bij de BBC geen wóórd daarover.

En zo houden we met elkaar de illusie hoog dat we weten wat er gaande is als we langs de gevestigde nieuwsverstrekkers gesurft zijn. In feite moeten we de woorden van de butler uit Fawlty Towers (I am Manuel, I am from Barcelona) op ons voorhoofd laten tatoeëren: I know nothing-k!

Dit vind je misschien ook leuk...