Stank voor dank


Ook de Volkskrant vergeet voor het gemak even dat het dankzij de Catalanen is dat we niet met z´n allen Spaans lopen te spreken vandaag…
Hè?
Nee, ik heb het niet alleen over “wij in Portugal”, nee. Ook over “wij in de Benelux”!
Mede dankzij de Catalaanse opstand immers, die de Spaanse aandacht nogal opeiste destijds, hebben we de 80-jarige oorlog gewonnen (en heeft Portugal zijn onafhankelijkheid herwonnen). Daarom is het een beetje teleurstellend dat de EU-politici nu net doen alsof de Catalaanse kwestie van vandaag of gisteren is, en hun handen in onschuld wassen: “Interne Spaanse aangelegenheid!” (politiek jargon voor “Sterf!”)

Maar goed, dat lijkt een trend overgewaaid uit Amerika (destijds had Tromp het voor het zeggen als bevelhebber, nu Trump).
Trouwens, de geallieerden hebben de Spaanse partizanen, die dapper met hen meestreden om het Europese fascisme te verslaan, ook na WOII vies laten zitten onder de fascistische(!) knoet van Franco. Na de landing in Normandië lieten ze Spanje keurig links… ehh, rechts liggen – net alsof het Spaanse fascisme niets te maken had met het Duitse en Italiaanse (tot op de dag van vandaag zit Spanje nog in dezelfde tijdzone als Duitsland, als gebaar van solidariteit van Franco met Hitler).

Afijn, ondank is ´s werelds loon! Vraag maar aan de Koerden!

Dit vind je misschien ook leuk...