Petro rarior albo

Als men ver weg woont en de vaderlandse media niet volgt, dan verliest men vanzelfsprekend het contact met wat er zoal speelt in Nederland…

Zo hoorde ik bij toeval van een kameraad dat men elkaar rond deze tijd van het jaar op de bek slaat over de vraag of ‘s goedheiligmans knechten een voorgeschreven kleur dienen te hebben, opdat daarover geen misverstanden kunnen ontstaan.
Heel belangrijk! Ik snap dat heel goed!
Ik stel voor… groen! Tenminste, als E.T. daarmee akkoord gaat!

Ik kan me nog herinneren dat in “mijn” tijd de knechten alle kleuren van de regenboog hadden. Waarom dat was, weet ik niet. Vermoedelijk was het een speelse poging van Sint Nicolaas om zijn gevolg een getrouwe afspiegeling van de samenleving te doen zijn… Wie zal het zeggen?
Echter, vóór mijn tijd was ‘s mans personeel volgens mij fris gewassen wit; dat is, bij aankomst! Bij vertrek waren ze tot achter hun oren zwart. Tja, wat wil je met al dat geklauter door schoorstenen en een werkrooster dat geen tijd liet voor een Turks bad!? Ze kregen dan ook algauw de bijnaam “Zwarte Piet”. Haha!
Wat zegt u? Mag ik niet “Turks bad” zeggen? Waarom niet?

Afijn, rijst de terechte vraag waarom ‘s mans knechten vandaag-de-dag bij áánkomst al zwaar onder het roet zitten. Hebben ze misschien geschnabbeld onderweg? Zo ja, waar dan? In Calais misschien? Bestaat er in dat geval niet een verhoogd risico dat zich onder Sinterklaas’ gevolg verstekelingen bevinden? Illegalen die, listig gebruikmakend van de schier spreekwoordelijke goedheid van de Sint en diens diplomatieke onschendbaarheid, zonder de vereiste papieren ons land binnendringen en…
Ik bedoel: Moet het hele concept niet op de helling?
Ik vind dat politiek Den Haag zich sterk moet maken voor het beginsel “Geen stoomboot zonder stoombad”! Dan kan de Sint bovendien reeds aan boord, naar goed Vaticaans gebruik, het zwarte geld…
Hè?
Nee, ik wil helemaal niemand zwartmaken! Hoe komt u dáár nu bij?
Wat nou, “mee naar buiten”? Ga weg, engerd!

Ik wou alleen maar even zeggen: Ik begrijp de discussie heel goed en…!
Veel succes ermee!

Dit vind je misschien ook leuk...