Naar de haaien, hoezee!

Onze verre voorouders konden niet eens tot tien tellen …

Waarom niet?

Wel, omdat het decimale stelsel nog niet uitgevonden was toen ze college liepen.

De menselijke intelligentie heeft ons al zover gebracht dat we inmiddels tot twee kunnen tellen.
Inderdaad, het binaire stelsel.
Onze immense domheid zal ons evenwel met de snelheid van BIN(laden)AIR naar de kloten helpen.

En dan heb ik het er niet over, dat gans Europa ondanks haar schone belofte van driekwart eeuw geleden (‘Dat nooit meer!’) zich willens en wetens in de armen van fascisme en onverdraagzaamheid stort, als een Titanic die moedwillig in volle vaart ‘zijn’ ijsberg aanvalt. Welnee! Ik heb ‘t erover, dat we met voorbedachten rade een klimaatramp over onszelf afroepen, met een onbekommerd smoel van ‘Och, als de situatie hier onhoudbaar wordt, gaan we toch lekker naar de caravan!’

Neem de westkust van Portugal, het land waar ondergetekende een jaar of wat geleden domicilie koos …
Ter hoogte van Nazaré behoort het zeewater in deze tijd van het jaar een graadje of zeventien te zijn … Hè? Celsius, ja.
Nou, wat denk je? Achttien graden, negentien?
Nou … eh, ga maar even zitten dan … en doe de gordel om …
Vierentwintig graden, meneertje! Dankuwel, alstublieft!

Dat had tot gevolg dat er deze week bij Nazaré in zee tussen de golfrijders drie haaien meesurften. Bovendien wordt de stuurinstallatie van pleziervaartuigen de laatste tijd ‘gejat’ door orka’s die de weg even helemaal kwijt zijn en kennelijk op andermans roer willen varen.

Wat betekent zo’n rap rijzende zeetemperatuur voor Holanda, of — zoals ons megalomane kikkerlandje in de rest van de wereld voortaan genoemd wil worden — De Nederlanden?

Dat denk ik ook, ja … Zeg maar dag met je handje! Non luctor et submergo! Ik had — in plaats van naar de kloten — beter kunnen spreken van … naar de haaien.
Dus waarom loop ik eigenlijk nog dagelijks uit te leggen waarom Holanda opeens zonodig Os Países Baixos wil heten? Omdat, leg ik dan braaf uit, Holanda enkel een stukkie kust is.

Als ze dan nog rechtop zitten, doe ik er een schepje bovenop met te vertellen dat ook De Nederlandse Taal, het ABN, helemaal niet bestaat. Er zijn twee officiële talen in Nederland, vertel ik het inmiddels kraaiend van de pret, van zijn stoel gepleurde gehoor: Fries en Hollands. En de keuze voor laatstgenoemde was volstrekt arbitrair. De eerste kon men niet omheen, want die was al de voertaal aan de Noordzeekusten. toen de Hollanders nog met de Batavieren de Rijn moesten komen afzakken en …

Dat zeg ik: Waarom neem ik die moeite nog?
Ons kikkerland is immers binnen afzienbare tijd haaienland … eh, -zee.

Dit vind je misschien ook leuk...