Life outside the matrix (1)

Er komt een moment in het leven van bijna elke man, dat ie er schoon genoeg van heeft om almaar in het gelid te lopen, naar andermans pijpen te dansen, aan verwachtingen van anderen te voldoen… anderen die hem stuk voor stuk plechtig wijsgemaakt hebben dat… “succes hebben” hetzelfde is als “gelukkig zijn”.
Niet dat die “anderen” het slecht met hem voor hebben/hadden. Integendeel! Ze realiseren, c.q. realiseerden zich alleen niet dat “geluk” voor iedereen wat anders is…

Natuurlijk zijn er enkele hardleerse rakkers die bij de derde vrouw ten derden male denken dat het “aan haar” ligt, maar bij de meer realistische man zal de blik op een gegeven moment naar bínnen slaan…
Hee, wacht ‘s effe, zal hij bij zichzelf denken, wanneer heb ik eigenlijk ooit gedaan wat IK wilde? Ik weet nu – in tegenstelling tot het buurmeisje – nog steeds niet hoe een regenworm smaakt, of een mestkever, alleen maar omdat mijn moeder op het ‘moment suprême’ steeds aan de rand van de zandbak verscheen. En later, net wanneer ik op het punt stond te ontdekken hoe het buurmeisje zelf smaakte, stond ze – mijn moeder, bedoel ik – telkens weer – aanmerkelijk vóór het ‘moment suprême’ – in de deuropening van mijn kamer met… (verdacht lauwe) thee.
Ook toen ik eindelijk vrijheid aan de horizon zag lonken aan het einde van de middelbare schooltijd, was ik wederom toeschietelijk, ditmaal jegens mijn vader, die de vervolgstudie al voor me gekozen had.
En ben ik ook niet dankzij hém aan mjjn eerste vrouw blijven hangen? Was híj het niet geweest die beweerd had dat al die meisjes (te beginnen met het buurmeisje) die me wél aanbaden, “niet goed” voor me waren. Nee, ík had iemand nodig die me “achter de vodden” zat! En had ik zijn straffe hand in de loop der jaren niet dermate… eh, “geïnternaliseerd”, dat ik er inmiddels van overtuigd was dat hij gelijk had…

Dát zal de meer realistische man zich allemaal op een gegeven moment gaan realiseren. En hij zal besluiten dat het tijd wordt om het roer om te gooien, om de koers van zijn leven voortaan zelf te bepalen, om alleen nog te doen wat hém goeddunkt… kortom, om er een gigantische puinhoop van te maken…

Dit vind je misschien ook leuk...