Hollen of stilstaan, that’s the question

Mijn vorige bijdrage teruglezend, bedenk ik opeens dat we daarin fundamenteel verschillen van de Iberiër. Ik bedoel, dat als wij het ergens niet naar de zin hebben, we op zóek gaan; kijken of we het (geluk) ergens anders kunnen vinden…
Niet dat ik mezelf wil afficheren als exponent van de vaderlandse volksaard, hoor! En ook niet dat ik alle Iberiërs over één kam wil scheren! Welnee, maar… door de bánk!
Door de bank is het zo dat men hier, als men aan de verkeerde kant van de gelukscurve zit, op zijn hol gaat zitten wachten! Mag ik het zo uitdrukken?

Dat zijn nog de Moorse invloeden, zeggen de kenners…
Het is waar dat de Islam pas in de late middeleeuwen van het schiereiland verjaagd is en dat zulks gebeurde eerst nádat de Moren hun… ehh, “stempel” hier en daar gezét hadden, onder een willige, dan wel ónwillige rok.
Bovendien is het waar dat een mohammedaanse wijsheid zegt: Jaag het lot niet na, want het lot jaagt u wel na! Dus misschien zit er iets in dat er hier iets van die fatalistische levenshouding in de genen is blijven hangen; het gevoel van predestinatie ligt wellicht ten grondslag aan die afwachtende houding.

Nu beide Iberische landen in crisis verkeren, valt hier te lande dan ook de enige beweging van betekenis waar te nemen bij de sigarenboer, die naast tabak ook loterijbiljetten verkoopt…
Pardon?
Ja, dat is waar! Er vindt ook beweging plaats bij de horeca; pólsbeweging voornamelijk, haha!
Maar, dat is het dan ook wel, hoor; met een biertje in de ene hand, saffie in de andere en een loterijbiljet in de borstzak afwachten tot het lot gunstig valt!
Kom maar op met die miljoenen! Voor minder doen we ‘t niet!

Nee, natuurlijk wil ik niet generaliseren! Is u mal!? Door de bánk, heb ik toch gezegd!?
Natuurlijk zijn er legio Portugezen die wél de handen uit de mouwen willen steken om te kijken of ze op die manier het geluk kunnen doen keren, en die – bij gebrek aan (economische) beweging in eigen land – hun biezen pakken en uitvliegen over de wereld. Net zo goed als dat er plenty Nederlanders zijn die op hun hol blijven zitten wachten, zo van: Vele eersten zullen de laatsten zijn!
Ja, toch!?

Kortom, hollen of stilstaan?
Zeg ‘t maar!

Dit vind je misschien ook leuk...