Halve Zoolstra, the lying Dutchman

Halbe stalde een leugen op jaardagbesites en op het VVD-congres; hij had nooit niet in de klinte van Poetin weest. Halbe is een leugener, we kunnen het niet belullen. In een ingreven vraagpeteer met Natalie Righton zoolde Zoolstra zijn geheim op het kleed: ‘Ik was daar niet bij.’ ‘Daar’: een gaarkomste tussen toentijds Shell-pommerant Van der Veer en Poetin in 2006.

Halbe heeft stadsreiskes maakt naar Parijs, Boedapest, Berlijn, is op vekantie weest in Nieuw-Zeeland, Indonezië en Mexico, was siktaris van de postduiveverening De Griffioen in Easterwâlde (internationale wedstrijdvlechten) en leest altijd de uitlandzijden van The New York Times. Dat hij had eerlijk wel de leden en wees de functie van minister van Buitenlandse Zaken troost, lichtwel zelfs teveel. Maar met diën klinte en Poetin malbeerde hij zijn internationale merk en netwerk een kruimeltje te gek.

Waarom? Vaaks had hij in 2016 al voorkermerij beharkt van een werkpad als minister van BuZa en risselweerde hij, zijn cv alvast wat op te gnissen. Wat in nuiver berooi, niet!? Maar we hebben het vanzelf wel over Halbe Zoolstra. De NOS zei Halbe gister tegen dat hij ‘wichtig nieuws te weten doen willen had’, maar onder bekuiping van zijn welle. Daarom had hij zichzelf maar op het aljement bracht, zie. Het ‘wichtig nieuws’ was wat Poetin tien jaar weerom over een Groot-Rusland voorzegd had, nevens Halbe woorden met ‘omdenken geopolitieke beduiding’ – van het stuit af dat hij buitenland doet, bruikt hij alle klapscheten het woord ‘geopolitiek’.’

Het was, zei Zijlstra, geen feeknjûs, ‘want de inhoud blaft, zie.’ Ook minister Ollongren en premier Rutte verassureerden dat de inhoud van Zijlstra’s verhaal waar-waar was; kwanskwijze zij er wel bij weest hadden, in die klinte.
‘Ik was in zijn klinte’: men heeft ergens niet eerlijk weest, maar men heeft er wel bij beten en brokken gruiten van hoord en beert dan of was men erbij. Ook: ik was finaal het pad bijster.

Nee, het was geen feeknjûs, ook nevens premier Rutte niet, ‘want Halbe wilde zijn welle bekuipen’: een nieuwe bedenkst voor feeknjûs met mogelijkheden van komzo. Daar moet minister Ollongren van Feeknjûs nog wel even naar zien, hoor. Alexander Pechtold van D66 zei Halbe’s ‘openhartigheid’ omraak te achteneren. Tevens nieuw-Haachsk, denk: te biecht gaan als de leugen wel blinderommen korte schonkjes begint te krijgen, noemen we tena ‘openhartig’. De trumpiaanse omkerings raken zelfs in de zwang bij treftige democraten.
Halbe kan zitten blijven, vindt Rutte. Rutte vindt van guns zit afgaan altijd abbegazie, of de aanbelangende minister moet al wederhelft en natoom beestachtig van kant holpen hebben.

Halbe zou gisteren naar Rusland reizgen om collega Lavrov te besiten. Die heeft dikmijls bij Poetin in de klinte weest, maar dan waarlijken. Mocht Lavrov hottefijlen willen over het feeknjûs, had Halbe met gauwens in de krante gedreigd, ‘kriem ik voortinenen naar de inhoud toe’. Hoe is ‘t mooglijk, niet: een doorn daarvoor nog op de hersens in de blabze en voort alweer poehei.
Halbe the lying Dutchman, een ballap als minister van Buitenlandse Zaken: we staan internationaal mooi voor merakel. Helemaal als Halbe zitten blijven mogen had.

Dat Halbe ‘Ballap’ Zoolstra over tien jaar in de sportkantine uithoudt dat hij een maandmenig minister van Buitenlandse Zaken weest heeft en dat dan elkeneen spijkerhard begint te lachen en ‘datsja, datsja!!’ raast; en dat dan tot allemans verhoordens blijken doet dat zulks waar zo weest heeft.

Dit vind je misschien ook leuk...