Generalissimo

Is dat toeval of regel? Dat het percentage gelovigen in een land gelijke tred houdt met de mate van fascisme? Is dat ooit onderzocht? Kijk naar landen als Iran of de VS!
Betekent zulks dat goedgelovigen dommer zijn dan ongelovigen? Dat de Paus onder één hoedje speelde met Hitler is natuurlijk geen nieuws meer. Maar nu is gebleken dat nonnen in Spanje decennialang pasgeboren baby’s van arbeiders (dus linkse non-valeurs volgens de kerk) kidnapten en plaatsten in gezinnen van keurig katholieke medestanders van fascistisch dictator Franco. Dat ging zelfs nog door tot na zijn dood. Tegen de arbeidersvrouwen zeiden de devote nonnetjes doodeenvoudig dat hun kindje het loodje had gelegd: ‘Ach, zóóó jammer!’

Afijn, in Rusland danst de kerk ook naar het pijpen van Putin en in de VS en Brazilië maken de goedgelovigen gemene zaak met opruiers als Donny ‘KremlinGremlin’ Trump en Jair ‘TropenTrump’ Bolsonaro. Moet ik nog doorgaan?

Communisten lijken vaak net zo goedgelovig als fascisten, in die zin dat ook zij nooit op een eenmaal aanvaarde doctrine terugkomen, onder het motto: Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd! Velen van hen zijn nog op de hand van Rusland. Waarom? Wel, omdat daar meer dan honderd jaar geleden een communistische volksopstand plaatsvond. Dat de regimes die daarop volgden, hoegenaamd niets met hun gedachtegoed te maken hadden of hebben … och, kniesoor die daarop let!
Zo liet de communistische burgemeester van Setúbal, toen de eerste bussen uit Oekraïne daar ter stede aankwamen, de vluchtelingen welkom heten door (Ga eerst even zitten!) … Russische Putinaanhangers: ‘Van harte welkom in Portugal, ook namens Putin! Naam, geboortedatum en laatste woonplaats, alstublieft!’ Dat is ongeveer hetzelfde, dunkt me, als joodse vluchtelingen uit Nazi-Duitsland destijds laten registreren door agenten met een rode band om de bovenarm met daarop een zwart hakenkruis.

Rui Pinto is een Portugese whizzkid, die door computers te … eh, hacken heet dat geloof ik, onder meer de malversaties van de rijkste vrouw van Afrika (stomtoevallig dochter van een Afrikaanse ex-president) en van kopstukken uit het voetbal aan het licht bracht.
Die zitten nu dus allemaal achter slot en grendel?
Nou nee, Rui Pinto werd zonder vorm van proces in de petoet geflikkerd; de voetbalkopstukken en Isabel dos Santos kunnen gewoon doorgaan met hun leventje als een prins. Zo werkt dat in het Vrije Westen. Wie aangifte doet is de pineut; de misdadigers gaan vrijuit. Daarom heet dat ook zo — het Vrije Westen.

Dit vind je misschien ook leuk...