Geen halve maatregelen

De Pekela´s
In Spanje waren tot vandaag al meer doden gevallen, dan er besmettingen geteld zijn in Portugal.
In onze Alentejo, dat toch circa een derde van het Portugese grondgebied uitmaakt, zijn nog helemaal geen gevallen van besmetting vastgesteld. Dat moet je natuurlijk maar nemen voor wat het waard is, aangezien Alentejo ongeveer dezelfde status heeft als Oost-Groningen in Nederland.
Ik neem tenminste aan dat na het uitbreken van de crisis niet de eerste gedachte die op het Haagse Binnenhof opkwam, was: Als de bliksem een miljoen testkits naar Oude Pekela – NU!

O, Alentejo
Alentejo – wat letterlijk “Genezijde van de Taag” betekent – wordt door de mensen in het Noorden, die zichzelf als “de enige echte Portugezen” beschouwen, toch een beetje gezien als het gebied waar de ongelovige barbaren huishouden.
Nou ja, “huishouden”, “huishouden”? Laten we zeggen, het gebied waar de holbewoners zonder god of gebod liggen te luiwammesen. Het standaardbeeld van de gemiddelde Alentejaan is namelijk: een ongeschoren stuk… eh, schorem dat vanonder een breedgerande hoed en met een grassprietje in de tandeloze bek, onderuitgezakt tegen een verdwaalde kurkeik, veinst zijn schaapjes te tellen. Niet echt de manier volgens de beste stuurlui op de noordoever om de grote boze wolf op afstand te houden.

Zomer in zeeland
Voor mensen die me kennen behoeft het derhalve geen betoog dat ik me hier, diep in de Alentejo, als een vis in het water voel. Over water gesproken, aan de zuidkant van de Alentejo zit nog een stukje strand vast, wat bij de kouwe kak uit het noorden geaffecteerd De Algarve heet. `s Zomers trippelen hele volksstammen met dichtgeknepen neus en opgetrokken broekspijpen door Alentejo teneinde met uitgetrokken broekspijpen en toegeknepen lilbillen de zee in te drillen. We behoeven daarom periodiek een fikse regenbui om te voorkomen dat het aldus verontreinigde zeewater bij hoogtij onze rivieroevers bereikt. Maar daar gaat het nu niet om…

Pandemie
Waar het om gaat is dat onze Alentejaanse leefstijl, die ademruimte laat voor bezinning en reflectie, de juiste voedingsbodem is voor levensreddende ideeën. Zo maakte de buurman direct korte metten met de huidige coronaviruscrisis. “Conavirus!”, sloeg hij met de vuist op tafel – hetgeen letterlijk “kutvirus” betekent.
Kijk, zo´n maatregel hakt erin, want het sluit meteen iets minder dan de helft van de bevolking uit. “In de hand houden” heet zoiets. De noordelijke clerus, de grootmeesters op het gebied van abstinentie, hoeft slechts vanuit zijn kazernes uit te rukken om uit te leggen hoe men dat doet…
Hoezo iets minder dan de helft der bevolking, vraagt u? Wel, heeft u het aantal “zwarte weeuwtjes” hier te lande nimmer opgemerkt?

Oké, de helft van de bevolking gered maakt de maatregel nog niet tot een panacee, nee. Maar… heeft u een beter idee?

Dit vind je misschien ook leuk...