DE Nederlandse taal bestaat niet

Ze lijkt geslaagd, die nationale inspanning om de naam Holland internationaal te laten vervangen door De Nederlanden. Tenminste, Portugese medeburgers schieten me geregeld aan met de vraag waarom ze in plaats van Holanda op eens Países Baixos moeten zeggen. Waar buren — net als Spanjolen, Fransozen, Duitsers, Britten, Amerikanen, Brazilianen, Argentijnen etcetera — zich dus nu braaf bedienen van het meervoud, schijnen Nederlanders zelf stijfkoppig te willen vasthouden aan het enkelvoud, ongeacht of ze nou uit Holland, Zeeland of Friesland komen (om een paar van De Nederlanden te noemen). Het zal wel weer een kwestie zijn van de splinter in andermans oog wel zien, maar de balk in het eigen niet. Niettemin gefeliciteerd met de geslaagde actie!

Maar nu zou het volgens mij mooi zijn als de omgekeerde inspanning op taalgebied wordt geleverd. Want volhouden dat er in Nederland Nederlands wordt gesproken, is net zo onzinnig als beweren dat er Belgisch wordt gesproken in België. De Nederlandse taal bestaat niet, net zo min als de Belgische taal. Nederlandse talen (meervoud) zijn er daarentegen wel, net als Belgische talen.

Kijk, ik begrijp heus wel dat er op een gegeven moment een lingua franca gekozen moest worden binnen een koninkrijk waarin de onderdanen niet allemaal dezelfde moedertaal hebben. Dat de keuze op Hollands viel, is niet helemaal arbitrair, daar het economische zwaartepunt in de beide Hollanden lag toen ze gemaakt werd. Had dat zwaartepunt in Limburg gelegen, dan was in het Koninkrijk der Nederlanden het Limburgs waarschijnlijk de omgangstaal geworden. Of was de keuze gemaakt, toen er op de kusten rond de Friese Zee — zoals de Noordzee ooit internationaal te boek stond (Mare Frisicum bij Tacitus) — driftig handel werd gedreven in boter, kaas en koeien, en de kooplui zich van het Fries bedienden, dan hadden we nu allemaal … afijn, ga zo maar door.
Engels, toen nog het kleine zusje van het Fries, is haar grote zus overigens een luttel boven het hoofd gegroeid. Doch dit terzijde.

Maar, toe maar, de keus is op het Hollands gevallen, dus laten we daar vrede mee hebben, maar het dan ook zo noemen … te beginnen in het Koninkrijk der Nederlanden zelf.

Dit vind je misschien ook leuk...