Andalusiëdag

Gisteren was het een nationale feestdag voor de acht provincies, als je Andalusië tenminste als een natie beschouwt. Dus alle winkels bleven dicht. Toch wipten wij ook even de grens over om te zien of we ergens in het feestgedruis konden meehossen. Dat viel tegen, het was stil in de zonovergoten straten van Lepe. Toch was het er zwart van de mensen. De inwoners van Afrikaanse afkomst, die gewoonlijk – neem ik tenminste aan – zich al ploeterend buiten ons gezichtsveld verschansen op de aanpalende fruitplantages, liepen nu een beetje met de ziel onder de arm te straatslijpen, vermoedelijk te onderbetaald om de plaatselijke horeca een gouden dag te bezorgen.

Als je tegen beter weten in een gemiddeld restaurant in Spanje bezoekt, weet je meteen weer waar alle Spanjaarden op zon- en feestdagen hun heil zoeken – bij de horeca vlak over de grens in Portugal.
Wat een steriele hap weer! Kraak noch smaak! Maar je moet wel voor een driegangenmenu voor twee personen het astronomische bedrag van zeventien euro neertellen. Nou vooruit dan maar, drie euro fooi! Het is tenslotte feest vandaag en de mensen weten nu eenmaal niet beter.
Maar werkelijk, als je een beetje kunt kokkerellen, kun je in Spanje goud geld verdienen.

Spanjaarden lijken op het eerste gehoor doorlopend ruzie te zoeken. Dat is maar schijn; het is hun normale conversatietoon. Voor een hardhorende kwartel als ik wel prettig, hoor, als de dienstdoende ober met mij op de vuist schijnt te willen, maar voor Maria is het niet meer te doen om boven de omstanders uit te komen, aangezien ze de laatste tijd sowieso al moet brullen om zich bij mij nog verstaanbaar te maken.

Altijd even bijtanken in Spanje …
Hè?
Nee, ik bedoel het deze keer letterlijk. Toch is de benzineprijs de laatste maanden flink gestegen – het verschil met die in Portugal is nog slechts 25 cent per liter. Afijn, anders krijg je iedere keer toch maar buikpijn van het lachen als je staat te tanken. Nu kan er hooguit een glimlachje af.

Kortom, mooi weer op ons dagje uit, maar geen polonaise. Wel buikpijn …
Nee, van het eten.

Dit vind je misschien ook leuk...