Alea iacta est: oorlog

Wat? Drie weken kerstreces voor de Britse parlementsleden? Met minder dan 100 dagen te gaan, eenieder de ander in de haren vliegt en chaos dreigt?

Maakt allemaal niet meer uit. De zaak is al beslist – het wordt een Brexit zonder overeenkomst, met alle gevolgen van dien. Waarom? Omdat het parlement in meerderheid geen tweede (niet-bindend!) referendum wil. Waarom niet? Uit vrees dat het Engelse volk inmiddels van gedachten veranderd is en bij een tweede gelegenheid met Noord-Ieren en Schotten mee zal stemmen.

Niet alleen heeft destijds ongeveer de helft van de parlementsleden aan regeringszijde voor vertrek uit de Europese Unie gestemd, aan oppositiezijde is het van hetzelfde laken een pak. Dus beide zijden zijn als de dood dat een tweede volksraadpleging roet in het eten gaat gooien. Daarom komt dat tweede referendum er niet.

Vraag me niet waarom parlementsleden menen wél garen te kunnen spinnen bij een breuk met de EU, daar waar het volk inmiddels begrepen heeft dat het destijds van alle kanten gemanipuleerd is en daarmee ongelooflijk in de zak gescheten.

Ook al zouden er nieuwe verkiezingen komen waarbij de oppositie aan het langste eind trekt, dan nog gaat de Brexit er gewoon komen. En scheiden doet lijden – binnen afzienbare tijd weten ook alle in vrede opgegroeide cynici wat het grootste voordeel was van een verenigd Europa.

De inleidende schermutselingen gaan straks waarschijnlijk van start op zee, tussen Hollanders en Fransen enerzijds en Britten anderzijds – om wie waar mag vissen. We gaan beginnuuh…

Dit vind je misschien ook leuk...