De coninck van Hi5pan1en

We hebben hier in Portugal een stierlijk vervelende t.v.-commentator…
De enige reden waarom ie denk ik gehandhaafd wordt door werkgever RTP, is omdat ie echt álles weet over voetbal. Op verveelde, nasale toon vertelt ie zijn collega-commentator wat er in het verleden gebeurd is en wat er aanstonds gaat gebeuren. Wat er intussen werkelijk gebeurt op het moment zelve, lijkt hem niet te interesseren.
Vooraf aan de wedstrijd gisterenavond kwam de bruinverbrande, vettig glimmende tronie van de Oranje-coach even in beeld. “Dat is de vader van Daley Blind”, vertelde onze allesweter. Ik vermoed dat zelfs Danny dat niet weet, anders was ie vast niet zo rustig naast ‘m blijven zitten, de matennaaier!
“Geheide pingel”, ging de allesweter onverdroten voort, toen de scheids naar de strafschopstip wees na een in MIJN ogen matig uitgevoerde Iberische “Schwalbe”. Maar ja, wie ben ík!?
De 1-0 was een juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld, waar het nietige Oranje absoluut niet opgewassen zou zijn tegen het majestueuze Spanje, was de allesweter maar vast aan de slotconclusie begonnen.

Dat is natuurlijk ontzettend fijn, zo’n visionaire voetbalcommentator, want dan kan men tenminste met een gerust hart overschakelen naar een ander net. Wie wil tenslotte de gifbeker tot de laatste druppel uitdrinken? Ikke niet!
Ik zag nog net hoe de camera naar de Spaanse bank pendelde, waar Del Bosque als een vorst geflankeerd door hovelingen op zijn Armada neerkeek, alsof ie zeggen wilde: “Wij wisten het al.” Hij keek nog net zo blasé als bij de slotakkoorden van het Wilhelmus: Den Coninck van Hispangien heb ick altijt gheeert!
“Uiteraard,” leek ie toen al te willen zeggen.
Op mij maakte de man meer de indruk van een Jaruzelski omringd door zijn applausmachininisten, die als één van de weinigen maar niet in de gaten leek te hebben dat ie zijn greep op de gebeurtenissen allang kwijt was.
Maar ja, ik heb dan ook niet zoveel verstand van voetbal als onze allesweter! Ik schakelde dus maar vlug over naar de detective-serie op het andere net…

Dit vind je misschien ook leuk...